slaaproutine baby

Slaapritueel baby | 5 baby slaaptips waar je iets aan hebt!

slaaproutine baby

Slaapritueel baby | Persoonlijke slaaptips

We zoeken massaal naar slaaptips hoe we het beste onze baby’s kunnen laten slapen. De mama’s van newborn baby’s hebben het er maar druk mee. Het meest voorkomende en duidelijke antwoord wat je vaak krijgt is dat je een baby slaapritueel moet aanwennen. Een slaapritueel is belangrijk vanaf dag één, zodat je baby vertrouwd raakt met zijn eigen slaapgewoonte. Hoe je dat bedritueel vormgeeft is aan de ouders. De kersverse mama en papa zal een volgorde moeten verzinnen die hun kindje op een fijne manier gerust stelt om te gaan slapen. Dit onderwerp is dus erg persoonlijk, want geen één baby is hetzelfde en de aanpak van volgorde door ouders natuurlijk ook.

Ik kom terug op wat ik eerder vertelde over unieke baby’s, geen één baby is hetzelfde! Deze uitspraak herhaal ik omdat alle info wat je leest op het internet, qua algemene baby slaaptips, misschien niet werkt of zal werken voor jouw baby. Waar je veel aan hebt is dat je de tips probeert en je een eigen draai eraan moet geven. Voor elke moeder is dit op het begin een raadsel, maar na verloop van tijd, hoe gek het ook klinkt, creëer je een eigen handleiding voor je kind. Deze handleiding werkt voor jou en je kindje en is uniek. Het kan zijn dat andere mama’s weer een andere techniek of tips hebben of dat je juist veel raakvlakken deelt. Het is dus heel persoonlijk wat je allemaal meemaakt met je baby en zo vind ik dat slaaptips ook heel persoonlijk zijn. Lees mijn persoonlijke slaaptips hieronder, maar houd je voor dat dit voor mij werkte en niet perse van invloed hoeft te zijn op jouw baby.

Slaapritueel baby ontwikkelen
Vaak is het zo dat newborns in de eerste weken heel veel slapen en zo moe zijn van alle gebeurtenissen, dat in slaap vallen nog niet zo’n groot issue is, maar dan… Na een paar weken gaan baby’s al een eigen willetje krijgen en ga je beginnen aan het slaapritueel. Voor alle mama’s en papa’s waarbij slapen geen issue was bij hun baby, halleluja lucky peeps! Als ik naar mijn kleine Race terugkijk heeft hij tijdens de geboorte stiekem al een eigen soort van wishlist gemaakt wat voor hem oké is en wat zeker niet oké is. Een mannetje met een eigen willetje en temperament die zelf bepaald hoe hij zijn slaapjes zal doen. Deze onderstaande tips werkte als slaapritueel voor ons en heb deze volgorde tot nu toe aangehouden:

  • Slaaptip 1: Geborgen slapen in het donker

Deze tip werkt goed bij alle baby’s die in slaap moeten vallen en laten ze ook fijn doorslapen. Laat je baby in een donkere ruimte slapen. Fijn om dit aan te wennen, zodat de baby herkenning heeft dat als het donker is, bedtijd betekend. Die tweedeling van dag en nacht is heel belangrijk om te scheiden en is het beste om daar heel snel al mee te beginnen in de eerste kraamweek. Een veel te lichte kamer werkte averechts. Eigenlijk logisch, want wij als volwassenen vinden het ook veel fijner om in een donkere kamer te slapen.

Wieg baby
Mocht het zijn dat je je baby dichtbij je wilt hebben en niet in de babykamer? Leg je baby dan in een geborgen mozesmandje of wiegje bij jou in de buurt. Ga voor co-sleeping of rooming-in. Laat je baby zich comfortabel en geborgen voelen tijdens zijn middagdutjes. Vaak is de box geen goed idee voor middagslaapjes, mits alle speelgoed eruit is en je een babynestje in de box gebruikt voor slaaptijd. Dit zorgt voor zo weinig mogelijk prikkels en het gevoel dat hij of zij begrenst ligt zoals in de baarmoeder.

mozesmand en babybedje babyrace
  • Slaaptip 2: Slapen in slaapzak

Geborgenheid, dat is wat alle baby’s zoeken na de fijne tijd in mama’s buik. Laat je baby slapen in een slaapzakje om je baby zich zo veilig mogelijk te laten voelen. Zorg ervoor dat je een slaapzak koopt waar de baby een lange tijd mee kan doen. Heb je geld over? Koop er een paar extra, zodat je lekker snel kunt afwisselen mocht het geval zijn dat de slaapzak onder zit door een ongelukje, haha wen er maar vast aan! Of ga voor duurzaam kopen: de 4 seasons slaapzak voor alle seizoenen. Je hebt (inbaker) slaapzakjes van Puckababy die je baby veilig inbakert en comfortabel laat slapen. Maar je hebt ook slaapzakjes van Puckababy waar de armpjes vrijuit kunnen bewegen zonder dat de armen ook in de slaapzak zich bevinden.

Puckababy Inbakerzak Mini
TOG waarde Slaapzakjes

Geen slapenloze nachten meer?

Slapenloze avonden zijn voorbij door onze unieke wiegjes!

De babywiegjes en co-sleepers van BabyRace passen aan ieder bed, heeft een unieke wiegfunctie en kun je geheel zelf samen stellen!

  • Slaaptip 3: In slaap wiegen

Hoe laat je je baby in slaap vallen nadat je alles al hebt geprobeerd en je duidelijk ziet dat je baby toe is aan slapen? Wiegen! De wiegmethode is al zo oud de mens bestaat, een handeling die de baby heen en weer beweegt. Meestal in de armen van een van de ouders. Deze methode is nog steeds een groot succes! Zo hebben wij als ouders van Race veelvoudig heen en weer gewiegd om in slaap te laten vallen. Sterker nog daardoor staan heel veel baby producten in ons huis die allemaal een wiegfunctie hebben.

Veel baby’s komen van beweging tot rust. Een uitkomst voor elk gezin & minder huilbuilen vanuit de baby. De babywiegjes & co-sleepers van BabyRace met schommelfunctie. Het babybed met wiegfunctie is ideaal om je baby in slaap te wiegen, binnen een paar minuten sluiten de ogen van je baby, een echte aanrader! Ben je op zoek naar een fijne schommelstoel voor in de babykamer of naar een fijne baby bouncer met schommelfunctie? Bekijk dan ook zeker eens deze musthaves in onze shop!

  • Slaaptip 4: Slapen met muziek

De slaaptip om muziek af te spelen in de ruimte waar je baby gaat slapen hangt af van je baby. Je hebt baby’s die absoluut niet van muziek houden tijdens het slapen en je hebt baby’s die juist heel relaxed in de diepe slaap terecht komen door muziek. Ga voor baarmoeder geluiden, zee geluiden of het geluid van de stofzuiger ;-). Het mooiste geluid is natuurlijk mama’s of papa’s stem. Zing een liedje voor je baby voor het slapen gaan en wie weet werkt dit heel goed.

Nachtlamp Knuffel Beer Sleepy
gans knuffel sand
  • Slaaptip 5: Slapen met knuffel

Denk hierbij aan een knuffel in de ruime zin van het woord. Dat kan een tutdoek, een speen of een knuffeldier zijn. Een baby raakt na een paar maandjes gehecht aan een vaste knuffel. Zorg ervoor dat je deze altijd dubbel hebt, want je wilt deze absoluut niet kwijt raken. Vaak zijn ze tot de peuterperiode erg gehecht aan het geboorteknuffeltje. Slapen met knuffeltje resulteert vaak in rustige slaapjes en fijn wakker worden. Vaak helpt het je baby om het babyknuffeltje boven het voorhoofdje te leggen zodat ie zichzelf daarmee in slaap knuffelt. Nadat je ziet dat je baby in slaap is gevallen neem je het knuffeltje uit het babybed voor de veiligheid.

Naarmate je baby in een dreumes veranderd vinden ze het erg fijn om een knuffelhoekje te hebben in het kamertje of in de woonkamer. Maak er een leuke afsluiting van de dag van door met je baby lekker een boekje te lezen en de knuffeltjes welterusten te wensen.

over babyrace baby boutique

Slaapritueel baby tips verzamelen

Dit waren ze dan! De persoonlijke slaapritueel baby tips voor je newborn baby in 5 stappen van eigenaresse BabyRace, Sarah Watts. Mocht je er iets aan hebben gehad vind ik dat uiteraard super leuk om te horen! Wellicht herken je je eigen baby in de wishlist voor het slapen gaan, wellicht helemaal niet. It’s all good, we’re all moms, die eigenlijk allemaal maar wat doen en ieder op haar eigen manier. Laten we elkaar verreiken met tips door persoonlijke verhalen te delen, niet veroordelen, maar  open staan voor ieder zijn of haar slaapritueel. Wij van BabyRace zijn zo benieuwd. Wat zijn jouw slaaprituelen voor je baby?

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.