wieg- en ledikantlaken plume soft sand

Wat betekend TOG waarde?

Ledikantdeken off white

De temperatuur in de kamer van je kleintje is erg belangrijk. Je wil dat je baby het niet koud heeft, maar ook zeker niet te warm. In deze  zomermaanden is de temperatuur van de babykamer moeilijk te beïnvloeden. Zorg ervoor dat je kindje het niet te warm krijgt in deze nachten.

Warmtestuwing
Warmtestuwing is bij baby’s en jonge kinderen een groot risico. Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaams- en omgevingstemperatuur. De temperatuur van je baby’s lijfje stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. Behalve het risico op warmtestuwing laat een verhoogde temperatuur je kindje ook onrustig slapen.

Warmte is dus een belangrijk punt van aandacht wanneer het om veilig en goed doorslapen gaat. Enorm goed bedoeld, maar ouders hebben doorgaans toch de neiging hun kindje in bed al snel te warm te kleden of teveel toe te dekken. De TOG waardes helpen om een beter inzicht te krijgen. Daarnaast is het natuurlijk altijd belangrijk om je kindje te blijven observeren en goed aan te voelen.

co-sleeper ledikant naturel met baby, ovaal ledikantje, ovaal babybed, 4-1 ledikant, 4-1 babybed, wiegje, ledikant dat wiegt

TOG-Waarde
Om veilig slapen te bevorderen, wordt er met TOG waardes gewerkt. Deze TOG waardes geven jou als ouder een richtlijn. De TOG waarde is een aanduiding voor de isolatiewaarde van textiel. Hoe hoger de TOG waarde, des te hoger de warmte- en isolatiewaarde van het materiaal. Op alle slaapzakjes die BabyRace verkoopt staan de TOG waardes op de labels vermeld.

Meet de temperatuur van het kamertje en stel de bij behorende TOG vast. Tel de TOG waardes van het beddengoed en de kleding van je kindje op en kijk of dit in lijn ligt met het TOG advies dat bij de temperatuur van het kamertje past. Wanneer dit afwijkt, speel dan met een laagje meer of minder; neem een dunner of dikker slaapzakje, een lakentje of dekentje meer of minder, een extra pyamatje aan of juist alleen in het rompertje laten slapen.

Kamertemperatuur       > 24 °C                 :              0,5 TOG

Kamertemperatuur       > 21 °C                 :              1,0 TOG

Kamertemperatuur       > 18 °C                 :              2,0 TOG

Kamertemperatuur       > 16 °C                 :              2,5 TOG

 

Meyco Slaapzak 4 Seizoenen
Meyco Winterslaapzak Forest Animals

Temperatuur controleren
Elke baby is anders en elk moment van de dag kan het weer anders zijn. Je kindje kan wat koortsig zijn, het kan wat dikker gekleed zijn dan bij het vorige slaapje, en de kamertemperatuur kan gedurende de dag en nacht nogal verschillend zijn. Het is daarom heel belangrijk om je kindje altijd goed te observeren en te controleren. Door even aan de achterkant van het halsje of aan de voetjes te voelen, merk je of je kindje het te warm of te koud heeft. De huid mag niet klam of koud aanvoelen.

Het is heel belangrijk om je kindje altijd goed te observeren en te controleren bij warm weer.
Heb je het idee dat je kindje het te warm heeft? Neem dan direct een laagje kleding of beddengoed weg. Ook het gewicht van een deken beïnvloedt warmteregulatie. Des te zwaarder de deken, des te meer warmte ontwikkeling en minder slaapcomfort. Een goed passende baby slaapzak waarbij geen of slechts een dunne deken nodig is, is daarom het beste. Helemaal ideaal is wanneer je het slaapzakje zelf ook direct aan de temperatuur aan kunt passen. Dan weet je dat je altijd de juiste slaapzak bij de hand hebt!

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.